Sunday, October 7, 2012

Ore Klate sebut 'Sagupal'

Haa...nk tau ape sagupal/sagu gumpal?sila lah search dgn abg google ye.!
Eh, gurau je..sagupal ni sama lah dgn sagu kuah santan+gula melaka. Hari ni sy wat juadah ni wktu petang.sje nk try sbb xpernah buat sblm ni.so guess sdp ke x?hehe..utk org yg bru nk blajar, simple je.resepi  nya ada kt bwh ni ye..

Bahan-bahan:
1-Sagu (blh plh color)
2-Air
3-Santan
4-Garam
5-Gula melaka
6-Daun pandan

*ada yg xkenal ke bhn2 ni?klu xkenal,mmg kne search google lah.sbb sy mls nk upload gmbr tu satu2..sowiee..

Cara-cara (sagu):
1-Rendam sagu dlm air dan bilas supaya bersih kanji dan kotoran2.kebersihan penting ok.
2-Panaskan air sehingga menggelegak dlm periuk.Sukatan biasanya utk 1 cawan sagu = 4 cawan air.Jgn lupa masukkan garam skit dlm air ye.nti sagu tu akan jd trsangat lah tawar mse kita mkn.
3-Bila dh panas, masukkan sagu yg ditoskan ke dlm periuk berisi air panas dan harus dikacau perlahan2 supaya sagu dpt msk dan mngembang dgn sekata.


4-Bila smua sagu dh jadi jernih, boleh lah dituangkan ke dlm bekas dan disejukkan.letak dlm peti ais pn blh. Kalau nk bentuk yg cntik2, blh lah sejukkan sagu tu dlm bekas bentuk love ke, bunga ke, ikan ke.Ikut kreativiti msing2.

sejukkan

Cara-cara (kuah santan+gula melaka):
1-Masukkan santan, daun pandan,secubit garam, gula setengah senduk, dan sekeping gula melaka.bagi yg xnk cmpur gula melaka pn blh,msukkan je gula lbh skit.Kacau hingga mnggelegak.


Kalau nk mkn, potong lah sagu td kecik2 dan csmpurkan dlm kuah ni.



Selamat mencuba ye. *_^




No comments:

Post a Comment