Monday, October 12, 2015

RESEPI UDANG MASAK TEMPOYAK



Hari ni mood nak share resepi udang masak tempoyak.asalnya terliur bila tengok kakak share kt fb..tapi resepi ni saya ubah sikit.siapa nak try boleh la masak utk family..

Bahan (kisar):
-bawang merah (optional)
-bawang putih (optional)
-tempoyak
-kunyit
-cili padi/cili merah besar
-sedikit santan
-sedikit air

bahan lain:
-udang (lebih kurang 300gram)
-serai (2-3 btg) dititik
-perisa (gula/manisan gula melaka dan garam)

Cara Masak:
-kisar semua bahan di atas (bahan kisar shj).
-panas kan dalam kuali bersama serai.
-letak gula/garam sesedap rasa.
-bila dah agak2 menggelegak, masukkan udang dan biarkan masak sekejap.

*jika nak kuah cair,masukkan air lebih sedikit.
*jika nak kuah pekat, biarkan di atas api lebih lama sedikit agar kuah sedikit kering.
*bawang merah/putih adalah optional untuk memekatkan kuah.ada resepi yang tidak menggunakan bawang.terpulang pada selera masing2.
*jika tempoyak sudah manis,saya sarankan tidak perlu tambah gula,nanti jadi terlebih manis.

Selamat mencuba dan selamat menjamu selera

1 comment:

  1. perghhh...sedapnya,ni kalau makan dengan nasi panas mak mertua lalu pun tak perasaan ni...

    Berkongsi kisah sedih seorang isteri yang suaminya menghidap Paru Paru Berair beliau tidak rela suaminya di tebuk.Namun apakah ikhtiar beliau??

    ReplyDelete